Poskupljuje i ulje

Bez autora
Aug 25 2010

Poslednjih dana na policama mnogih trgovina pored mleka nedostaje i ulje, a po ovdašnjem uobičajenom scenariju nestašica vodi poskupljenju. Uljari potvrđuju da poslednjih dana iz magacina, zato što su im zalihe pri kraju, otpremaju manje količine suncokretovog ulja. Snabdevanje bi trebalo da se stabilizuje za desetak dana jer se već prerađuje novi rod. O eventualnoj višoj ceni proizvođači jestivog ulja, međutim, nisu raspoloženi da pričaju. Žetva je u toku i kažu da će ponuda i tražnja za suncokretom odrediti njegovu cenu, posredno i finalnog proizvoda. Vremenske nepogode u svetu smanjile su rod suncokreta, pogotovo u Rusiji koja je postala treći evropski proizvođač. Na ovu situaciju berze su već reagovale. Izveštaji pokazuju da je trenutna cena sirovog ulja u severozapadnim lukama 872, a u crnomorskim 820 evra po toni. Ukoliko osnova za utvrđivanje neke nove proizvođačke, kao i maloprodajne cene bude oko nivoa berzanske, izvesno je da poskupljenje i ne može biti tako malo.

Poskupljuje i uljePoslednjih dana na policama mnogih trgovina pored mleka nedostaje i ulje, a po ovdašnjem uobičajenom scenariju nestašica vodi poskupljenju.

Uljari potvrđuju da poslednjih dana iz magacina, zato što su im zalihe pri kraju, otpremaju manje količine suncokretovog ulja. Snabdevanje bi trebalo da se stabilizuje za desetak dana jer se već prerađuje novi rod.

O eventualnoj višoj ceni proizvođači jestivog ulja, međutim, nisu raspoloženi da pričaju. Žetva je u toku i kažu da će ponuda i tražnja za suncokretom odrediti njegovu cenu, posredno i finalnog proizvoda.

Vremenske nepogode u svetu smanjile su rod suncokreta, pogotovo u Rusiji koja je postala treći evropski proizvođač.

Na ovu situaciju berze su već reagovale. Izveštaji pokazuju da je trenutna cena sirovog ulja u severozapadnim lukama 872, a u crnomorskim 820 evra po toni. Ukoliko osnova za utvrđivanje neke nove proizvođačke, kao i maloprodajne cene bude oko nivoa berzanske, izvesno je da poskupljenje i ne može biti tako malo. Jer, sadašnja maloprodajna cena ulja je na nivou sirovog ulja na berzama. A sem sirovine treba računati troškove rafinacije, pakovanje, PDV, trgovačku maržu, rabate i ostalo. Zato je sasvim izvesno da ulje za koju sedmicu neće koštati 87-95 dinara za litar kao sada, već za bar desetak ili petnaestak dinara više.

Sekretar odbora za agrar u Privrednoj komori Srbije Milan Prostran kaže da je izvesno da će jestivo ulje poskupeti.

– Po mojoj proceni cene ulja će biti više za desetak odsto, ne očekujem više. Jer, velika je konkurencija među uljarama.

Tržište hrane je, zbog vremenskih nepogoda, burno ove godine. Hrana će, što je uostalom priznala i centralna banka, uticati na inflaciju. Mi imamo hrane, ali ona mora da se plati – kaže Prostran.

Direktorka novosadske Zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović kaže da je razlog za nestašicu samo to što su lanjske zalihe jestivog ulja pri kraju. Po njenim rečima otkupna cena suncokreta još nije formirana, jer je žetva tek na početku, a neke osetnije cenovne udare ne bi trebalo očekivati zbog velike konkurencije uljara. Suncokret se ove godine žanje s oko 130.000 hektara što je dovoljno i za domaće potrebe i za izvoz. Obično se u domaćinstvima i industriji godišnje potroši oko 120.000 tona, a oko 70.000 tona se izvozi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik